Uitnodiging boekpresentatie 9 november 2018

 
 
Een zoon voor de Führer ,de nazi-utopie van Julia Op ten Noort
Nieuw boek van Roel van Duijn, verschijnt bij Uitgeverij Boom

 

  Jonkvrouwe Julia Op ten Noort (1910-1994) was de meest betekenisvolle Nederlandse Nazivrouw. Zij was ophitsend, aantrekkelijk en creatief. Zij zocht koortsachtig naar de hoogste staat van het menselijk samenleven.
   Als jonge vrouw verbond ze zich met huid en haar aan twee niet te bevatten projecten van de nazi’s: de vernietiging van het ene mensenras en tegelijkertijd de schepping van een nieuw,zogenaamd  superieur ras. Julia heeft de Nationaalsocialistische Vrouwen Organisatie opgericht, ze was hecht bevriend met Himmler en Rost van Tonningen.
   Zij behoorde tot de topkringen die bewust werkten aan de verbreiding van de SS-ideologie en zette ‘op het slagveld van de vrouw’ haar eigen lichaam in om in een geheim Lebensborn Heim een telg van dit superras te baren.
  Ik beschrijf  haar leven vanwege de verwantschap tussen de huidige populisten en de opkomende nationaalsocialisten van de jaren dertig. Om de vijand te kunnen verslaan moeten wij hem diep begrijpen.De presentatie vindt plaats op

9 november om 16.00 uur. In het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX  Amsterdam, tegenover ingang van Artis.
Na inloop beginnen we om 16.30 uur.

Na de inleiding door de schrijver geven commentaar: Abram de Swaan (socioloog), David Barnouw (historicus), Alies Pegtel (historica vrouwengeschiedenis). Vervolgens de zaal.
Ik bied het boek aan Hedy D’Ancona aan van het Comité van Waakzaamheid tegen herlevend fascisme.
Van 18.00 tot 19.00 is er gelegenheid tot napraten, wat drinken en het laten signeren van het boek.

Op de foto Julia Op ten Noort (midden) als directrice van de Reichsschule für Mädel in Heythuysen, waar zij de vrouwelijke élite van het Derde Rijk opvoedde. Zij ontvangt SS-Obergruppenführer Heissmeyer uit Berlijn (links) en achter hem Rauter, de Höhere SS- und Polizeiführer uit Den Haag. Zij leidt hen door de erehagen van haar leerlingen. 1943

 

 

  Kort daarna vertrok Julia naar Duitsland om, in overleg met Himmler, als ongehuwde moeder een kind ter wereld te brengen in een  Lebensborn Heim. Als zoon voor de Führer. Heinrich heette hij, naar zijn peetvader Himmler. Was deze ook zijn vader? Naast hem waren er twee andere kansrijke  kandidaten. Wie van de drie?
  En hoe verging het moeder en zoon in Duitsland, waar zij sindsdien woonden? Door een speurtocht langs  plekken en getuigen heb ik het allemaal nauwkeurig uitgezocht. Ik heb  me laten  informeren door de archieven van het NIOD en andere bronnen.
  Zoals het rapport van de politie in Frankfurt over de gruwelijke, raadselachtige dood van Heinrich. Uiteindelijk ontmoette ik in Fulda (Hessen) een groep Boeddhisten die enthousiaste leerlingen van Julia zijn, zonder iets over het verleden van deze manische utopiste te weten.
  Hoe kan het dat een mens met een in wezen goed karakter, afkomstig uit een goed Nederlands milieu, zich laat meesleuren door  de zwarte vloed? Waarom was zij zo ontvankelijk voor foute mannen met vreselijke visioenen? Op zoek naar het antwoord bevat het boek ook een essay met persoonlijke aantekeningen over het leven van Julia als spiegelbeeld van mijn eigen leven.


Wil je meedenken en aanwezig zijn? Hartelijk welkom!
Graag even een mailtje om je aan te melden aan ondergetekende.

 

Roel van Duijn

roelvduijn@planet.nl

 

 


 

 


Comments are closed.