Baudet neemt rol van CPN over

 

Volgens opiniepeiler de Hondt zou het Forum voor Democratie van Thierry Baudet wel eens de grootste partij kunnen worden. Inderdaad, die partij voorziet in een nostalgische behoefte aan de nationale driekleur en aan de blanke cultuur. Maar beseffen de fans van het nieuwe fenomeen wel wat er achter schuil gaat?
“Onze élites sturen aan op oorlog met Rusland, zonder reden, zonder enig belang”, riep Baudet onlangs tot zijn massale partijcongres. Natuurlijk slaat dit nergens op. Het westen houdt zich opvallend rustig over de stiekeme Russische oorlogsvoering in Oost-Oekraïne en Europa geeft in verhouding tot het huidige Russische defensiebudget heel weinig geld uit.
Baudet heeft een reden voor zijn voorspiegeling. Hij wil de democratische leiders van het westen verdacht maken en de dictator in Rusland voorstellen als slachtoffer van het westen. Het belang dat hij met deze propaganda heeft is dat hij veel kiezers naar zich toe lokt die Rusland niet kennen.
Volgens hem zou Poetin binnengehaald moeten worden als bondgenoot. Maar hoe is dit te rijmen met de “democratische vernieuwing“ van Nederland die Baudet in zijn vaandel voert? Zijn er in Rusland gekozen burgemeesters? Zijn er in Rusland vrije media, onafhankelijk van de regering? Worden er in Rusland referenda gehouden? Helaas, geen spoor van daarvan in dat land.
En toch moet er volgens de geostrategie van Baudets partij worden gekoerst op toenadering tot Poetins superpartijkartel. Daarom doen Baudet en Hiddema ook alle moeite om twijfel te wekken aan de conclusie van de OVV dat het een Russische raket is geweest die de MH17 heeft neergeschoten. Volgens vragen van de partij zou “een geheime deal“ van Nederland met Oekraïne de werkelijkheid moeten afschermen. Want in werkelijkheid, ja ja, zou Oekraïne het op zijn kerfstok hebben, precies zoals het Russische nepnieuws de tragedie dagelijks beschrijft.
“Wij worden van binnenuit aangevallen door een vijand die ons eigen uniform draagt“, onthult Baudet, in diezelfde rede. “Zij die ons zouden moeten beschermen”, vervolgt hij, “loodsen vijanden van buiten binnen, vreemde elementen, aanhangers van de Islam”. De Europese élites doen dat volgens Baudet met opzet. Wij moeten in dat opzicht een voorbeeld nemen aan Poetin, die zijn grenzen sluit voor vluchtelingen.
Baudet verbreidt een verzonnen complottheorie. Hij knijpt zijn ogen dicht voor de onvermijdelijkheid van vluchtelingenstromen in een geteisterde wereld en stelt de onmacht van “het partijkartel“, om die tegen te houden, voor als moedwil.
Ook het partijkartel is een verzinsel. Hoe kon de coalitievorming voor een nieuwe regering zo lang duren als de partijen een onzichtbaar verbond vormen? Waarom verdelen zij dan de baantjes in de regering dan niet vliegensvlug? Is het maar een schimmenspel dat de PvdA niet regeren wilde en een schijnvertoon dat de partijen niet met de PVV wilden samenwerken?
Ze spelen elkaar de baantjes toe, aan incompetente figuren wier enige kwaliteit de loyaliteit aan de partij is, roept Baudet. Maar hoe is flodderjournaliste Annabel Nanninga nu lijsttrekster van het FvD voor Amsterdam geworden? De partijleider van het FvD lunchte met haar en hup, ze krijgt haar baantje.
Het kan zijn dat Baudet met zijn talentvolle organisatie van wantrouwen veel kiezers gaat trekken, zolang het niet tot hen doordringt dat democratie niet gebouwd is op potjeslatijn demagogie en complottheorieën, maar op gezonde argumenten.
Maar laten zij wel beseffen dat de nieuwe partij daarmee de functie van de gestorven CPN als bondgenoot van de Russische dictatuur overneemt. Want Baudet versterkt met zijn poging Rusland als betrouwbare bondgenoot voor te stellen de positie van de dictatuur in het oosten en hij valt daardoor de democratie in Europa aan.
Het lijkt me logisch dat hij op een volgend congres de partij hernoemt tot Forum voor Dictatuur.

Roel van Duijn
ex-politicus

Comments are closed.