Rutte laat Poetin er mee weg komen

Rutte ontwijkt de misdadige rol van Poetin inzake de MH17. In zijn commentaar op de conclusies van de Onderzoeksraad beperkt  hij zich tot een  krachteloze  “oproep aan de Russische regering om mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek naar de daders”.

Na dit onderzoeksrapport is het nog duidelijker dat Rutte zijn  oproep in feite richt aan de daders zelf, zonder dit echter te laten merken.

Want het is nu zo klaar als een klontje dat de MH17 is neergeschoten  als gevolg van de inspanningen van het Russisch leger onder leiding van het Kremlin.
1. De BUK-raket is afgeschoten door een Russisch militair toestel.
2. De raket is gelanceerd in  het  door Rusland gesteunde separatistengebied.
3. Het neerhalen van de MH17 vormde het sluitstuk van het neerschieten door  “separatisten” (waarschijnlijk eveneens Russen) van een serie Oekraïense vliegtuigen in diezelfde weken.

In plaats van medewerking aan het feitenonderzoek heeft  het Kremlin dit op alle manieren gesaboteerd. Het heeft bewust   vervalste versies van de moordaanslag in omloop gebracht. Verre van respect voor het werk van de Nederlandse Onderzoeksraad,  tracht het nu de aandacht ervan af te leiden, door nog voor en ook na de publicatie  met  een botte ontkenning en een nieuw  verzonnen verhaal  te komen, uit de mond van de Buk-rakettenfabriek.

Natuurlijk wéét Rutte  dit ook. En  Rutte weet ook dat Moskou dit weet.

Kremlin kent de waarheid als geen ander
In werkelijkheid  is  het niet zo dat de Russische autoriteiten “overtuigd“  zijn dat het vliegtuig door het Oekraïense leger is neergeschoten. De Nederlandse media  herhalen dat het Kremlin hiervan “overtuigd“ is, maar in werkelijkheid  is een kleine groep van Russische politici en militairen de enigen in de wereld die precies weten wat er gebeurd is. Want zij hebben zelf het plan gemaakt om BUK-toestellen naar Oost-Oekraïne te brengen  en zij hebben ook zelf opdracht gegeven de raketten af te vuren op vliegtuigen. Weliswaar hebben zij daarbij vooral gemikt op Oekraïense  Antonovs die in de dagen ijlings  munitie en versterkingen  naar hun grensposten vervoerden om  -vergeefs-   hun  landsgrens te verdedigen tegen de Russische overweldiging. Maar  zij zijn het geweest die alle handelingen hebben verricht die resulteerden in de dodelijke aanslag op de MH17.

In plaats van te erkennen dat dit alles op z’n minst tot een katastrofale “vergissing“ heeft geleid doet men nu al het mogelijke om de schuld  in de schoenen van  Oekraïne te schuiven. Bizar is ook dat Moskou beweert dat Nederland door het rapport van de Onderzoeksraad een “vooringenomen“ standpunt presenteert en niets liever wil dan Rusland te beschuldigen, terwijl de werkelijkheid is dat Den Haag  een confrontatie met Rusland  vreest en liever uit de weg gaat.

Patriotisch liegen
Rutte begrijpt ook dat Poetin zijn schuld niet kan erkennen, omdat dit zijn hele geheimhouding van zijn oorlogsvoering in Oekraïne zou ontmaskeren. Hoe zou  Poetin kunnen toegeven dat hij zijn leger de BUK-raketten heeft geleverd en in gebruik heeft gebracht, na ruim anderhalf jaar leugens over een“burgeroorlog“ waaraan hij part noch deel had? Ook nu nog ontkent Poetin de  aanwezigheid van  Russische militairen in Oekraïne. Door erkenning van schuld, zelfs van onbedoelde schuld, zou hij zichzelf in de hele wereld in z’n  hemd zetten als de man die  de doet alsof hij geen oorlog voert terwijl hij er tot over nek toe in betrokken is.

Wij hoeven dus op geen enkele werkelijke  medewerking van de Russische overheid bij de opsporing en vervolging  van de daders te rekenen.

Bestaat er hoop dat de Russische regering  á la Lockerbie na tien jaar zijn falen erkent en alsnog medewerkt? Nee, want Rusland is niet een kleine schurkenstaat, zoals het Lybië van Khadaffi, maar een supergrote. Die het zich tot zijn “patriottische eer“ rekent om hardnekkig  te blijven liegen. En dit ook kan, omdat het land te belangrijk is voor  voor andere landen, inclusief Nederland.

Rutte kent deze vreselijke realiteit.  Daarom mag hij die niet ontwijken door een laffe, zogenaamde oproep aan dove oren.

Wat Rutte moet doen is internationaal Poetins sabotage van het onderzoek en zijn  valse  propaganda  aan de schandpaal nagelen. Alleen dan komt hij werkelijk op voor de nabestaanden en de gerechtigheid inzake de MH17. Hij mag hoofddader Poetin, er niet mee weg laten komen.

Roel van Duijn
ex-politicus

Dit artikel staat ook in de Volkskrant:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/rutte-laat-poetin-met-mh17-weg-komen~a4163838/


Comments are closed.