Referendum Oekraïne steunt Russische vuist tegen democratie!

ONDERTEKEN REFERENDUM AANVRAAG OEKRAINE NIET !

Referendum  Oekraïne steunt Russische vuist tegen democratie

Wat willen de initiatiefnemers van het voorstel om een referendum te houden over de Nederlandse goedkeuring van het Associatieverdrag met Oekraine? “Een democratische vuist maken tegen de EU“, pocht Geen Stijl. Er zijn twee  redenen waarom dit onzin is.

1. Het Associatieverdrag met Oekraïne heeft een heftige voorgeschiedenis.
Het is  twistappel geweest tussen enerzijds de democraten in  Oekraïne en anderzijds de corrupte, pro-Poetin kliek rond de voormalige president  Janoekovitsj. Toen deze laatste  twee jaar terug weigerde het Associatieverdrag met de EU te ondertekenen, brak er een revolutie  uit die gedragen werd door voorstanders van een politieke band met het westen en niet met het autoritaire Rusland. Het plan van Rusland was immers om Oekraïne in te lijven in de  Euro-
Aziatische Unie, waarvan Moskou de spil is. Democratie in deze Unie is ver te zoeken. De  Oekraïense tegenstanders van het plan om hun land te laten opslokken door zo’n opvolger van de Sovjet-Unie waren dolblij toen  de politieke omwenteling in Kiev tot gevolg kreeg dat het verdrag
alsnog ondertekend werd.

Het verdrag is in Oekraïne het symbool van het streven naar democratie en ook van onafhankelijkeid. Wanneer nu Nederland door het houden van een referendum  twijfel wekt aan de juistheid ervan verraden wij daarmee degenen die in Oekraïne een vuist maken tegen het autoritaire bestel in Rusland en ook in het verleden van Oekraïne zelf.
Wie meer democratie in de EU wil, moet juist de voorstanders van democratie in omliggende landen steunen. En niet bestoken met een dubieus referendum.

2. Een referendum over het verdrag met Oekraïne is een godsgeschenk voor de Russische propagandamachine. Haha, zal die roepen, zelfs in Nederland keren de burgers zich tegen dit schandelijke verdrag met het fascistische Kiev!

Nu al richt die Russische televisie zich dagelijks tegen de regering van Porosjenko. Hoofdthema is dat deze regering een speelbal is van het Amerikaanse imperialisme. En dat de Amerikanen Europa gebruiken voor dit vuile spel. Prachtig, zal  Russia Today, de internationale
propaganda-tv van Poetin, schreeuwen: nu blijkt dat de Europese burgers het  niet langer pikken om zich door Amerika te laten gebruiken voor een Verdrag waarmee Oekraïne in de Amerikaanse tang wordt genomen!

Moskou zal de Nederlandse tegenstanders van het verdrag niet alleen openlijk bijvallen. Maar ook verdekt, door een stortvloed van  berichten onder een Nederlands  pseudoniem  op de Nederlandse social media en ingezonden brieven in kranten. Afkomstig van Russische trollen
die tegen betaling onder een valse naam tienduizenden zogenaamde meningen in de media doen verschijnen.

Het referenduminitiatief tegen het verdrag is geen democratische vuist, het betekent in de praktijk steun voor de Russische, anti-democratisch aanval op Europa.

Nu al wordt in de Russische media elk verzet tegen de EU  aangegrepen om de indruk te wekken dat Europa op haar laatste benen loopt en dat het hoog tijd is voor invoering van autoritaire régimes  zoals dat van de Hongaarse  president Orban.
Wanneer nu juist in Nederland een referendum wordt gehouden onder het motto “zeg nee  tegen politieke samenwerking met Oekraïne“ dan zal dit leiden tot een hoogtepunt van Russische propaganda tegen de EU en  Nederland.Zelfs als de meerderheid zich zal uitspreken voor  een
”Ja”tegen  het verdrag zal Moskou het feit dat dit referendum “noodzakelijk“ was, aangrijpen om uit te leggen dat oprechte burgers dit Oekraïne niet willen als partner.

Dit referendum zal in de praktijk uitpakken als een autoritaire vuist tegen de democratie in Europa en omstreken.

Roel van Duijn
Ex-politicus en auteur

Comments are closed.