Roel van Duijn opent Provotentoonstelling in Moskou op 23 oktober 2013

Roel zal op 23 oktober a.s. In Moskou een tentoonstelling over Provo en de Nederlandse protestbeweging openen. Met een lezing in het Russisch. Een lang gekoesterde droom, want al in de jaren  zestig hebben de provo’s getracht contact te leggen met Russische geestverwanten.
Dit gaat nu gebeuren, op uitnodiging van de Russische “Kunstenaarsvereniging Biennale”.

Nederlands Protest Museum
ARTPLAY, Kleine Zaal
Adres : N. Syromiatnicheskaya str., nr. 10, geb. 7, Moskou, Rusland
Data: 23 oktober – 6 november 2013
Opening: 23 oktober om 18:00 uur
Deelnemers: Eva Besnyö, Melanie Bonajo, Vincent Boschma, Roel van Duijn, Constant Dullaart, Zoro Feigl, Darko Fritz, Robert Jasper Grootveld, Nicoline van Harskamp, Bernhard Willem Holtrop, Thom Jaspers, Jan Jaap Kuiper, Constant Nieuwenhuys, Victor Nieuwenhuys and Martha Seyfert, Ulrike Rosenbach, Marja Samsom, Lidya Schouten, Staats TV Rabotnik (Mart van Bree, Menno Grootveld, Reinier Kurpershoek), Simon Vinkenoog

Curator: Katja Sokolova
Tentoonstellingsontwerp: Maria Kalinina
Grafisch ontwerp: Ludmila Shurygina

Organisatie: ThankEve Productions, Media Impact festival,  ARTPLAY

In de tweede helft van de 20e eeuw beïnvloedden de anarchisten van PROVO, de feministen van Dolle Mina, Amsterdamse krakers en media-activisten met hun sensationele acties het regeringsbeleid en de publieke opinie in Nederland. Waar vochten zij voor en wat is er tegenwoordig nog over van de activistische kunst?
Deze expositie vertelt over de creatieve protestbewegingen in hun bloeitijd – van 1960 tot in de jaren 1990 –  en omvat ook werk van hedendaagse kunstenaars die politieke thema’s aansnijden.
Nederlands Protest Museum presenteert anarchistische utopia’s en politieke happenings, de tweede feministische golf en de krakerscultuur door middel van divers archief materiaal (foto’s, video’s, affiches etc.). Een video installatie samengesteld uit historisch beeldmateriaal dompelt de kijker onder in de acties uit het verleden. Speciaal voor de tentoonstelling verschijnt in het Russisch een nieuw nummer van het legendarische anarchistische blad “Provo”.  Roel van Duijn zal een lezing geven over de geschiedenis van de Provo-beweging. Staats TV Rabotnik gaat midden in de expositie een kraakpand nabouwen, waar de geschiedenis van de piratenmedia van de jaren 80 tot leven komt. Door het kritisch werk van jonge Nederlandse kunstenaars – Melanie Bonajo, Vincent Boschma, Constant Dullaart, Zoro Feigl en Nicoline van Harskamp – wordt er in de tentoonstelling een essentiële band tussen verleden en heden van activisme gelegd. Het duo Feigl/Boschma gaat een tijdelijke sculptuur in de openbare ruimte maken ter ondersteuning van de LGBT beweging in Rusland.
Het ‘Nederlands Protest Museum’ maakt deel uit van het internationale festival ‘MediaImpact’ en vindt plaats in het kader van het Nederland – Rusland jaar. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Nederlandse ambassade in Moskou.

Comments are closed.